torsdag 15 januari 2009

Satayspett med kokosris och jordnötssås

Till 500 g kyckling eller fläskfilé (Personligen tyckte jag att kycklingen blev bättre)

Marinad:
1 msk honung
1 msk olja
2 msk sesam eller majsolja
½ msk färsk hackad ingefära el 1 tsk malen torkad
½ tsk gurkmeja
Salt och peppar efter behag

Skär fileérna i centimetertjocka skivor. Gör marinaden. Lägg köttet o marinaden i en plastpåse och låt marinera i minst en timme. Blötlägg grillpinnar av trä. När köttet marinerat så trä på det på grillpinnarna ca 2 - 3 köttskivor på varje pinne. Sätt ugnen på medelhög grillvärme (175 grader ca) Grilla köttet på ett galler med en plåt under mitt i ugnen till de får färg. Vänd dem då och grilla till andra sidan också får färg.

Jordnötssås:
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 liten chili
1 msk olja
1 msk tamarindpasta eller 1 tsk citronsaft
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
½-1 dl vatten
½ msk soya
Salt och peppar

Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Fräs dem en stund i oljan. Tillsätt tamarindpasta eller citronsaft, jordnötssmör och kokosmjölk. Låt såsen koka ihop några minuter. Späd med vatten och smaka av med soya, salt och peppar.

Kokosris:

1 liten gul lök
1 bit ingefära ca 2 msk hackad
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
2½ dl långkornigt ris
½-1 tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
½ tsk salt

Skala och hacka lök, ingefära och vitlök och fräs dem i olja under omrörning. Lägg i ris och gurkmeja och fräs ytterligare ett par minuter. Häll på kokosmjölk, vatten och salt och låt koka upp. Sänk då värmen och koka färdigt riset.

En helt underbar måltid vi blev bjudna på hos Maria L, passar utmärkt med en iskall öl typ Singha eller ett gott kallt vitt vin!

Inga kommentarer: